Η κόκα κόλα και το ελληνικό τραγούδι.


Τί είναι η κόκα-κόλα; Πώς έχει επηρεάσει το ελληνικό τραγούδι; Πώς συνδέονται η Άννα Γούλα με την Τάνια Τσανακλίδου;

Η κόκα κόλα μπορεί να θεωρηθεί το σύμβολο του δυτικού καταναλωτισμού. Σκοπός της είναι η τέρψη της γεύσης αποκλειστικά. Δεν είναι θρεπτική αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το νερό, το οποίο επίσης δεν είναι μεν θρεπτικό, αλλά είναι άχρωμο, άγευστο και άοσμο και ταυτόχρονα αναγκαίο για τη ζωή. Η κόκα κόλα δεν είναι απαραίτητη για τη ζωή, είναι χρωματισμένη και γευστική.

 

Συντροφεύει άνετα κάθε είδους στιγμές, από μοναχικές στιγμές, στιγμές διασκέδασης, συνοδεύει τα γεύματα, χρησιμοποιείται ακόμα και ως ανακουφιστικό μέσο σε στομαχόπονο. «Πάει μ’ όλα», έλεγε ένα παλιό διαφημιστικό σλόγκαν. Αυτή η κατά τα φαινόμενα συνθήκη ελευθερίας δεν είναι κάτι διαφορετικό από ένα αίσθημα κενού. Το ποτό έρχεται να καλύψει αυτή την αίσθηση, αλλά το κενό είναι καταδικασμένο να αναπαραγάγεται. 


Έτσι χρειάζεται να επαναληφθεί η κατανάλωσή του όσες φορές βιώνεται αυτό το κενό (η απουσία με άλλους όρους) μήπως και γεμίσει. Ακριβώς όπως η κατανάλωση ως φιλοσοφία ζωής. Γι’αυτό είναι σύμβολο, όπως είπα και παραπάνω. Η δράση βεβαίως είναι απλώς ανακουφιστική και δεν αναπληρώνει το αίσθημα κενού και γι’αυτό χρειάζεται επανάληψη της κατανάλωσης με τον κύκλο να διαιωνίζεται. 


Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από ένα αιώνα και πλέον η κόκα κόλα ανανεώθηκε και μάς δηλώνει ότι η νεότερη εκδοχή της είναι η zero, δηλαδή ένα ζαχαρόνερο που δεν έχει ζάχαρη, οπότε είναι μηδενική (κενό). Στο κουτάκι μάς δελεάζουν τα μεγάλα γράμματα: ZERO. Πρόκειται για αφοπλιστική ειλικρίνεια της περιγραφής τόσο του μέσου (κόκα κόλα) όσο και του σκοπού (κενό = zero). 


Το ενδιαφέρον είναι ότι η κοκα κόλα αναφέρεται σε δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ελληνικά τραγούδια. Το ένα είναι το τραγούδι «Τα πίνω όλα», το οποίο ερμηνεύει η λαϊκή προβοκατόρικη τραγουδίστρια Άννα-Γούλα, με προφανείς συνειρμούς όσον αφορά τον τίτλο του τραγουδιού και το ονοματεπώνυμο της τραγουδίστριας (βαριέμαι να σχολιάσω παραπάνω). Στο τραγούδι η τραγουδίστρια μάς διαβεβαιώνει: «Τα πίνω όλα, τα πίνω όλα, χάπια, ουίσκυ και κόκα κόλα». Η διαβεβαίωση λαμβάνει χώρα στην μπανιέρα της ερμηνεύτριας, όπου παρέα με τους εραστές της, ονόματι Πέτρος και Πάνος, τραγουδά στον ανώνυμο σύζυγο. Ας με συγχωρέσουν οι συντελεστές του τραγουδιού που δεν γνωρίζω τα ονόματά τους.

 



Το δεύτερο τραγούδι είναι το «Μαμά γερνάω», το οποίο ερμήνευσε η Τάνια Τσανακλίδου το 1988 στο ομότιτλο άλμπουμ των Κραουνάκη - Νικολακοπούλου. Εκεί αναφέρεται ο στίχος: «Και σκέφτομαι που πίνω κόκα κόλα, για νά ’ναι πάντα ίδια αλλάζουν όλα, κι ανοίγω το ψυγείο σου, το έλα και το αντίο σου ζητούσα στη ζωή μου πάνω απ’ όλα».... Το τραγούδι ως γνωστόν αναφέρεται στην κρίση των 30 στη ζωή μιας γυναίκας, την αίσθηση ότι μεγαλώνει και τη σχέση με τη μητέρα της. Είναι παραπάνω από προφανής η σύνδεση της απουσίας, της αναζήτησης και της τροφής για την κάλυψη του αισθήματος κενού στο δεύτερο στίχο, σε συνδυασμό με τη συμβολική κατανάλωση της κοκα κόλας στον πρώτο στίχο.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια: