Λυσσασμένος Γάτος.

Τα ακόλουθα είναι ακατάλληλα για ανηλίκους. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, ή πολύ θα το θέλατε, προσπεράστε αυτή τη δημοσίευση και αν είστε τυχεροί θα πέσετε σε κάτι ακόμα χειρότερο.

Η ταινία "Λυσσασμένη Γάτα", με πρωταγωνιστές τον Πωλ Νιούμαν και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ αποτελεί ένα έγκλημα, τόσο στη μεταφορά του θεατρικού έργου του Τέννεσσι Ουίλιαμς από τα στούντιο του Χόλυγουντ, όσο και από τους πάντα εμπνευσμένους μεταφραστές τίτλων της χώρας μας, της οποίας το μεγαλύτερο κατόρθωμα τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός ότι "εδώ έχει πάντα ήλιο". Αφού άλλαξαν τα φώτα στο σενάριο οι μεταφορείς του έργου στο πανί, οι δικοί μας μεταφραστές είπαν να κάνουν και αυτοί το ίδιο, προφανώς αναγνωρίζοντας στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ ότι ήταν περισσότερο λυσσασμένη και λιγότερο γάτα ερμηνευτικά στην ταινία. Ο ακριβής τίτλος της ταινίας ήταν "Cat on a hot tin roof", δηλαδή "Γάτα σε μια καυτή τσίγκινη στέγη", που οκ, δε γινόταν να μεταφραστεί κατά λέξη.

Το θέμα της ταινίας είναι οι περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Πωλ Νιούμαν και της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που είναι ζευγάρι και ο Πωλ δεν θέλει να έρθει σε ερωτική επαφή με την Ελίζαμπεθ. Δεν έχουν παιδιά και η Ελίζαμπεθ φθονεί τον αδερφό του συζύγου της, του οποίου η οικογένεια έχει πιο πολλά παιδιά και από το Jumbo την παραμονή των Χριστουγέννων. Η Ελίζαμπεθ είναι πολύ θελκτική, τουλάχιστον με τα πρότυπα της δεκαετίας του '50. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η μόνη δουλειά που θα έκανε ίσως ήταν η φωτογραφία "ΠΡΙΝ" σε διαφημίσεις ινστιτούτων αδυνατίσματος. Θάβω την εποχή μας τώρα, όχι την καλλιτέχνιδα, για να εξηγούμαστε. Είναι λοιπόν, μια γάτα στην ταινία. Είναι όμως και μια γάτα σε μια καυτή στέγη, και όλοι ξέρουμε πως είναι οι γάτες σε μια τέτοια κατάσταση, ή τέλος πάντων μπορούμε να υποθέσουμε. Λυσσασμένες.

Σε όλη την ταινία, μεταξύ άλλων θεμάτων, που θα τα έλεγα για να μη νομίζει κανείς ότι δεν κατάλαβα την ταινία, αλλά ψιλοβαριέμαι τώρα, η Ελίζαμπεθ παρακαλάει για λίγες ιδιαίτερες στιγμές με τον άντρα της. Δοκιμάζει όλους τους τρόπους. Νάζια, μούτρα, απόπειρα βιασμού, ζήλια, εκβιασμό, και άλλα που δε θυμάμαι τώρα γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν πολυπρόσεχα την ταινία όταν την έβλεπα, αφού όπως και να έχει, η αληθινή ζωή είναι πιο ενδιαφέρουσα. Η Τέιλορ λοιπόν ήταν τρελλαμένη. Πραγματική λύσσα. Αυτός βράχος. Ούτε να γυρίσει να την κοιτάξει. Μιλάμε για φοβερό συνδυασμό κατάθλιψης με εκδίκηση.

Πολλά χρόνια αργότερα, στη χώρα που έχει καυτές στέγες, αλλά δεν είναι τσίγκινες, επαναλήφθηκε με αντιστροφή ρόλων μια παρόμοια κατάσταση. Απλά όλα ήταν ανάποδα. Η γάτα ήταν γάτος, ο Πωλ Νιούμαν ήταν μια σέξυ, αλλά σοβαρή κάπως γυναίκα και υπήρχε και παιδί στη μέση, αν και όχι κανονικό.

Ο Λυσσασμένος Γάτος ήταν ένας πολύ αλτέρνατιβ τύπος, λίγο γεμάτος, λίγο τριχωτός, λίγο χύμα. Η Σέξυ Κυριλάτη ήταν αυτό που λέει το όνομά της. Ψηλή σχετικά, προσεγμένη, comme il faut. Ο Λυσσασμένος γάτος ήταν 3 χρόνια μεγαλύτερος και οι δυο ήταν γύρω στα 30. Ο Γάτος είχε μια μικρότερη ανιψιά, η οποία ήταν 22 ετών, πολύ μικρή και γλυκιά, και είχαν μια πολύ καλή σχέση, αφού είχαν μεγαλώσει μαζί, παρά την υπερδεκαετή διαφορά ηλικίας τους.

Ένα Σάββατο βράδυ ο Γάτος κάλεσε την Κυριλέ σπίτι του. Η Κυριλέ δεν ήθελε να πάει, γιατί ο Γάτος φιλοξενούσε την ανιψιά εκείνο τον καιρό, αλλά πήγε μόλις τη διαβεβαίωσε ότι κατά τις 10.30 η ανιψιά θα πάει βόλτα με ένα φίλο της και θα τους αδειάσει τη γωνιά. Έτσι γνωρίστηκε και με την ανιψιά, με  μια χειραψία με το χέρι της ανιψιάς που δεν είχε προλάβει να βαφτεί ακόμα (το άλλο είχε κάτι νύχια βουτηγμένα τουλάχιστον σε αίμα). Πολύ τη συμπάθησε την ανιψιά, αν και δεν το περίμενε λόγω των ιδιαίτερων συγκυριών, και μάλλον της βγήκε το μητρικό ένστικτο (και αυτής, ναι).

Έφυγε λοιπόν η ανιψιά να πάει για το σαββατιάτικο ποτό, αλλά το παράδοξο ζευγάρι δεν επιδόθηκε σε ιδιαίτερες στιγμές, καθώς ξέχασα να πω ότι δεν γνωρίζονταν πολύ καιρό και είχαν αρχίσει κάτι περίεργες συζητήσεις, στις οποίες νόμιζαν ότι συνεννοούνται, και ήθελαν να τις τελειώσουν. Κατά τις 12.30 αποφάσισαν ότι θέλουν να τσιλιμπουρδήσουν λίγο, κάτι που κράτησε μόλις 5 λεπτά, όταν χτύπησε το κουδούνι, το οποίο σήμανε την επιστροφή της ανιψιάς από το ταξίδι της στην αθηναϊκή Ντίσνεϋλαντ του σαββατόβραδου, το πρώην Γκάζι, που καλό θα ήταν να μετονομαστεί πλέον σε Νέο Μπουρνάζι.

Η Κυριλέ Σέξυ ταράχτηκε, όχι για το ότι δε θα ολοκλήρωνε τις φιλοδοξίες που είχε από εκείνη τη νύχτα, αλλά για την ώρα που γύρισε η ανιψιά του Λυσσασμένου Γάτου. Ο Γάτος υποδέχτηκε την ανιψιά και η Κυριλέ από το υπνοδωμάτιο άκουγε στο χωλ τα τραγούδια που τραγουδούσε η μισομεθυσμένη ανιψιά στον χαχανίζοντα θείο της, που μάλλον άκουγε για πρώτη φορά στη ζωή του ζωντανή απαγγελία ασμάτων του Γιάννη Πλούταρχου και της Άντζελας Δημητρίου. Η ανιψιά πήγε στο δωμάτιό της να ονειρευτεί τον Γιάννη Πλούταρχο, κάτι που πρέπει να πήρε περίπου 10 δευτερόλεπτα το πολύ, και ο Γάτος επέστρεψε κλείνοντας το μάτι στην Κυριλέ μαζί με τα φώτα.

Η Κυριλέ φυσικά ούτε που διανοείτο να  προβεί σε ακολασίες, με άλλο άνθρωπο παρόντα μέσα στο σπίτι. Επίσης δεν είχε προλάβει να συνέλθει από την ώρα που γύρισε η ανιψιά. Στα νιάτα της η Κυριλέ δε γυρνούσε αν δεν ξημέρωνε πρώτα. Πού πάει η κοινωνία μας; Η Σεξοκυριλέ ήταν έξαλλη. Έλεγε στον Λυσσασμένο: "Πού είναι οι εποχές που τα παιδιά γυρνούσαν μετά τις 5.00 και τους περίμεναν οι γονείς στo σκοτάδι για να τους πουν ότι ανησύχησαν"; Σε τί κόσμο ζούμε, πώς χάλασαν έτσι τα σημερινά παιδιά";  "Θα πάω να την ξυπνήσω, θα της δώσω 400 ευρώ να πάει στη Βίσση με τις φίλες της να γίνει άνθρωπος".

Ο Λυσσασμένος είχε πεθάνει στο γέλιο, γιατί πολύ του άρεσε η Κυριλέ σαν άτομο, αλλά και γιατί αυτά που έλεγε τού ήταν καινούρια, αφού στο δικό του κόσμο οι μισές τουλάχιστον λέξεις της Κυριλέ ήταν τόσο άγνωστες, όσο είναι για εμάς τα ονόματα των φρούτων στη ζούγκλα της Νέας Γουινέας. Παράλληλα όλο τσίγκλαγε τη Σέξυ και την τσιμπούσε και τη δάγκωνε, με αποτέλεσμα η Σέξυ να βγάζει πνιχτές κραυγές για να μην ακούγεται. Ώσπου η βόμβα που δημιουργήθηκε από τη λύσσα του Λυσσασμένου Γάτου, την άρνηση για συνεύρεση της Κυριλέ, την παρουσία της ανιψιάς και κυρίως την αφύπνιση του μητρικού ενστίκτου της τριαντάρας αθηναίας έσκισε τον αέρα της νύχτας και από το στόμα της Κυριλέ έσκασε στα αυτιά του Λυσσασμένου, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση του "χρηματιστηρίου" του: "Μηηηη! Σταμάτα! Θα μας ακούσει το παιδί...!"



Το τρέιλερ της "Λυσσασμένης Γάτας".
















Δεν υπάρχουν σχόλια: